Sağlığımız için gıda zehirlenmelerine dikkat etmemiz gerekmektedir. Uygun koşullarda hazırlanmayan ya da bozulan yiyecekler gıda zehirlenmesine neden olmaktadır.
Hijyensiz ortamlarda hazırlanan veya tarihi geçen gıdaları tüketmek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bazı vakaların ise hastanede tedavi olmaları gerekmektedir.
Gıda Zehirlenmelerine Dikkat
Bakteri, parazit veya virüs içeren besinlerin tüketilmesi nedeniyle yaşanan gıda zehirlenmeleri insan sağlığını olumsuz etkiler. Zehirlenme belirtileri zehirlenmenin şiddetine göre tüketilen yemekten saatler sonra ortaya çıkabileceği gibi bazen günler sonra da ortaya çıkabilmektedir.
Gıda Zehirlenmelerini Önlemek İçin Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gıda zehirlenmelerini önlemek için evde en kolay ve etkili yöntem ellerimizi yiyeceklere değdirmeden önce ılık su ve sabunla en az 20 saniye süreyle yıkamak. Kesme tahtalarının ve yemek hazırlamak için kullanılan diğer yüzeyleri sıcak, sabunlu suyla yıkamak.
Ayrıca hazır gıdaları çiğ yiyeceklerden ayrı tutarak ve hazırlanan yemekler için uygun sıcaklıkları doğru seçtiğinizden emin olarak zehirlenmeleri önleyebilirsiniz.
Dondurulmuş gıdaları çözüldükten sonra asla yeniden dondurmayın. Size sunulan gıdanın güvenli bir şekilde saklanıp, hazırlandığından, hijyen kurallarına uygun servis edildiğinden emin değilseniz asla tüketmeyin. Oda sıcaklığında çok uzun süre kalan yiyeceklerin, pişirilseler bile bakteri veya toksinler içerebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Gıda zehirlenmesinin en yaygın belirtileri bulantı, ishal ve kusmadır. Gıda zehirlenmesinin diğer belirtileri ise şunlardır;
-Mide rahatsızlığı
-Kanlı dışkı ile birlikte gelen ishal
-Mide ağrısı ve kramp
-Baş ağrısı
-Ateş
-Az veya hiç idrara çıkma,
-Baş dönmesi,
-Bulanık veya çift görme
-Uzuvlarda hareket kısıtlılığı
-Cilt uyuşması
-Şiddetli halsizlik
-Ses değişikliği
Gıda Zehirlenmesi Tedavisi ?
Gıda zehirlenmesinin tedavisi belirtilerin ne kadar şiddetli olduğuna ve hastalığa neyin neden olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. İlaç tedavisi nadir başvurulan bir yöntemdir. Hastalığa neden olan etken bakteri, virüs ve parazit gibi patojenler ise ilaç tedavisi tercih edilebilir.
Bol bol istirahat etmek gıda zehirlenmesinin neden olduğu yorgunluk benzeri semptomların iyileşmesine yardımcı olur. Zehirlenme semptomlarının başlamasının ardından birkaç saat boyunca yemek yiyip içilmemesi gereklidir. Tekrar yeme ve içmeye başlandığında hafif yiyecekler tercih edilmelidir.
Gıda kaynaklı gelişen komplikasyonlar arasında ishal ve kusma nedeniyle dehidratasyon sıklıkla gelişen bir durumdur. Ciddi dehidratasyon vakalarında intravenöz sıvıların damar yoluyla doğrudan hasta vücuduna verilmesi gereklidir. Bu uygulama hekim kontrolünde yapılmalıdır.
Antibiyotik ve antiparazit ilaçlar hastalığa neden olan bakterilerin ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla hekimler tarafından reçete edilebilir. Ayrıca mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomların tedavisi amacıyla da bazı ilaç grupları sağlık uzmanları tarafından önerilebilir.
Muz ve pirinç benzeri hafif gıdalar, daha küçük porsiyonlu ve yağsız öğünler tercih edilebilirsiniz.